Bert De Graeve over China

Foto Bert De GraeveOnlangs gelezen over China in het weekblad Knack (10 mei 2011)

Knack: U bent topmanager van een beursgenoteerd bedrijf, maar u vindt ons kapitalistisch systeem niet het beste?

De Graeve: We zijn er in elk geval nog niet in geslaagd om ons kapitalistisch systeem efficiënt te laten functioneren. We konden nooit één ontwikkelingsland tot een aanvaardbaar welvaartsniveau brengen, ook niet toen we een koloniale autoriteit waren. Maar de Chinezen zijn er wel in geslaagd in twee decennia honderden miljoenen mensen uit de hongersnood te halen, en zelfs naar een welvaartsniveau te brengen dat velen ten zeerste verontrust.

Knack: Spreek ik met de laatste manager die het communisme aanhangt?

De Graeve: Nee, maar we zijn in het Westen ongelooflijk arrogant, we denken steeds maar dat we absoluut gelijk hebben. Maar honderd jaar geleden kenden we ook niet het democratisch systeem van vandaag. Het vrouwenstemrecht is in België pas in 1948 ingevoerd.

Achtergrondinfo:

Lees ook over de rol van China in Afrika. Koloniseert China Afrika? Lees de toespraak van Peter Franssen, verantwoordelijke voor de website www.infochina.be op de conferentie “China-Africa, what’s really going on?” op 27 mei 2011 in Brussel.