Het gaat goed in Europa!

In Nederland gaan 125 van de 450 pensioenfondsen een pak geld besparen, zeggen ze. Want hun dekkingsgraad voldoet niet meer. Volgens sommige Nederlandse kranten zullen een pak Nederlanders dus vanaf volgend jaar gemiddeld 2,5 procent minder pensioen krijgen. Toch prima zo’n systeem van zelf voor je pensioen sparen. Als de pensioenfondsen op de “markten” hun geld kwijt spelen of er “waardeverminderingen” zijn, dan kan je je zorgvuldig gespaarde pensioen in rook zien opgaan.

Bovendien zullen Nederlandse werknemers die nu voor hun pensioen sparen via bedrijfsfondsen of via private spaarformules hun opgebouwde spaarpotje voor hun pensioen mogelijks zien verminderen. (Bron, Knack 06 01 2012)

In België kondigt premier Di Rupo aan dat er “extra maatregelen” nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen. Het tekort zal op 4% uitkomen dit jaar als er niks extra geknipt wordt. Men wil onder de 3 procent gaan. Vermoedelijk moet er 2 miljard extra gevonden worden en dit zal gebeuren in februari bij de eerste begrotingscontrole. Opnieuw zal men bij de gewone burger komen aankloppen om te besparen. Het zal bovendien niet de laatste extra besparingsronde zijn, want als men de crisis werkelijk laat betalen door de bevolking, dan daalt de koopkracht en dus zijn er ook minder inkomsten voor de Staat.

Nog in België: de zelfmoordlijn klaagt dat ze meer en meer oproepen krijgen van mensen die denken aan zelfdoding. Dir wordt gelinkt aan de economische crisis die ferm gevoeld begint te worden. Mensen kunnen hun schulden niet meer betalen en zien het niet meer zitten. Net zoals in 2008 de crisis heel wat mensen naar zelfdoding deed grijpen. Ik hoor het Di Rupo nog zeggen: “de besparingen zijn evenwichtig en levensnoodzakelijk voor ons land…” Amen!

In Roemenië werd vorige week vier dagen lang betoogd in diverse steden tegen de dalende levensstandaard en de besparingen van de regering aldaar.  Ook Roemenië staat onder curatele van het IMF en moet drastisch besparen… op kap van de bevolking…

Zie ook dit artikel op website van De Wereldmorgen.

In Griekenland is volgens een peiling 91 procent van de bevolking ontevreden met hoe de huidige regering de crisis probeert op te lossen…

In Oostenrijk wil men na de verlaging van de rating van AAA naar AA+ 2 miljard extra besparen om de “markten” gerust te stellen…Of de bevolking van het land er zo gerust in zal zijn valt sterk te betwijfelen.

Voor de rest gaat alles goed in Europa!