Viva Espana!

Een berichtje in de kranten vandaag: “het aantal werklozen in Spanje heeft eind december een nieuw record bereikt. Er zaten 4,422 miljoen Spanjaarden zonder werk”. (DM, 03/01/2012)

Het gaat duidelijk niet de goede kant uit in Spanje. De Spaanse economie gaat achteruit en dus stijgt het aantal werklozen: 21,52% is werkloos, waarvan bij de Spaanse jongeren bijna de helft geen job heeft! Kan je je dat voorstellen?

Het gaat echt niet goed in Spanje dus. De drastische besparingen in Spanje hebben als gevolg dat de koopkracht van de bevolking nog meer daalt. Door de recessie zal het begrotingstekort naar de 8% stijgen. Vorige vrijdag kondigde Spaanse regering nog maar net aan dat ze 15 miljard euro ging besparen, voor de zoveelste keer zal dit onvoldoende zijn. De Spaanse media spreken van ‘het meest ingrijpende besparingsplan sedert de dood van Franco in 1975.

Tja, zolang men de gewone mensen de rekening presenteert zal hun koopkracht steeds verder dalen, waardoor de crisis ook verder uitdijt. De rijke Spanjaard die blijft buiten schot.

Voor de Spaanslezenden: neem eens een kijkje op de website van het Platform van de slachtoffers van de vastgoedcrisis PAH in Spanje. Het aantal werkenden dat op korte tijd zijn job, inkomen, auto en huis zag verdwijnen en dakloos werd is niet meer te tellen.