Geen genetisch gemanipuleerde rijst in China

Op de website van Greenpeace Nederland staat een bericht te lezen dat de Chinese regering een wetsvoorstel klaar heeft die bepaald “dat de belangrijkste voedselproducten in China, zoals rijst, maïs, soja en andere groenten en granen vrij moeten blijven van genetische manipulatie. Ook betekent deze wet dat onderzoek, veldproeven, productie, verkoop, import en export van genetisch gemanipuleerde zaden drastisch beperkt worden.”

Een zeer goede zaak! Lees hieronder het bericht van Greenpeace Nederland:

“Vorige maand stopte chemiebedrijf BASF met commerciële teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen in Nederland en de rest van Europa. Hoewel de gentechindustrie gentech zo snel mogelijk wil omarmen, blijft nu meer dan 90 procent van alle landbouw wereldwijd gentechvrij. Dit komt door het wereldwijde verzet van boeren, consumenten en politiek.

‘Dit wetsvoorstel komt precies op tijd’, zegt Fang Lifeng, campagneleider Voedsel en Landbouw van Greenpeace China. ‘Er zijn momenteel te veel mazen in de wet en de controle moet beter. Door dit nieuwe wetsvoorstel komt er beter toezicht. Dat zorgt voor betere veiligheid van ons voedsel.’

Volgens een Greenpeace-onderzoek is in de afgelopen twintig jaar dertig keer meer geld geïnvesteerd in gentech dan in ecologische landbouw. ‘Dat is een ernstig probleem voor de ontwikkeling van moderne duurzame landbouw in China’, legt Fang uit. ‘China’s geld moet worden besteed aan voedsel dat veilig is voor menselijke consumptie en waarvan in de productie rekening wordt gehouden met milieugevolgen. Gentechnologie doet dat in elk geval niet.’

De aankondiging van de Chinese overheid komt na zeven jaar van campagne voeren tegen de komst van gentechrijst door Greenpeace China.

Bron: “Ook China blijft gentechvrij, Greenpeace NL, 23/02/2012”

Lees meer in ‘How Greenpeace got China to  say ‘NO’to genetically engineered rice’ >>