Voedselhulp: 117.440 landgenoten–bijna 15% leeft onder armoedegrens!

Gelezen: “De vraag naar voedselhulp breekt records in België. Intussen zijn al 117.440 landgenoten afhankelijk van voedselhulp, ruim 3.000 meer dan een jaar geleden.”

Ook nog:

14,6 procent van de Belgen leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit het eerste Federaal Jaarboek Armoede dat op 12 januari 2012 werd voorgesteld. Vooral jongeren en ouderen lopen een zeer hoog armoederisico.

De armoedegrens, dat is in concrete cijfers: 973 euro per maand voor een alleenstaande en 2.044 euro voor een huishouden van twee volwassenen en twee kinderen. Bijna 15 procent van de Belgen kwam daar in 2010 dus niet aan, zo blijkt uit het rapport.

Jong en oud

Bij jongeren en ouderen ligt dat cijfer nog een pak hoger. Bijna 20 procent van de 65-plussers is arm. Bij jongeren tot 15 jaar is dat 18,5 procent. Van de kinderen tussen 0 en 2 leeft zelfs 22 procent in armoede.

Dat die cijfers zo hoog zijn is onrustwekkend, zeggen de auteurs, want mensen die hun kindertijd in armoede doorbrengen, lopen een significant risico om gedurende hun volwassen leven ook in de armoede te belanden. "Armoede tast niet alleen hun wijk aan, maar ook hun intimiteit, hun psychosociaal leven en de relaties met hun ouders en leeftijdgenoten."