Leestip: Het onnavolgbare Duitse model

In het tijdschrift MO* (editie mei 2012) staat een zéér interessant en uitgebreid artikel over het zogenaamde Duitse model. Lees het via deze link:

Intro van MO*:

“Dezer dagen wordt Duitsland geregeld voorgesteld als het na te volgen model: als België/Vlaanderen/X het sociaaleconomische beleid van Duitsland nabootst, komt het allemaal goed. MO* trok naar Duitsland om das Deutsche Modell beter te leren kennen en stelde vast dat deze kwestie mee zal beslissen over de toekomst van Europa.”
 
Wat bewonderaars van het Duitse model het meest de ogen uitsteekt, zijn de opmerkelijke handelscijfers die het land jaar na jaar neerzet. Sinds 2002 heeft Duitsland elk jaar een handelsoverschot van meer dan honderd miljard euro –tot vijf procent van zijn nationaal inkomen. In 2007 beliep het handelsoverschot bijna 200.000 miljard euro. Vorig jaar voerde het land voor liefst 124 miljard euro aan machines uit –China was de grootste afnemer. De levering van Duitse machines aan het Middenrijk is tussen 2001 en 2010 bijna vervijfvoudigd, van 3,5 naar 15,5 miljard euro. Dat alles wijst op competitiviteit in tijden van globalisering. De grote vraag is natuurlijk wat daar achter steekt. Meer nog dan andere landen kan je Duitsland niet begrijpen zonder naar zijn geschiedenis te kijken.