PVDA+ Gent dankt zijn kiezers

Beste Gentenaars: bedankt voor jullie stem, steun en sympathie. De PVDA+ stijgt in Gent van 1% naar 2,9%. Een mooi resultaat, waar ik alle stemmers en campagnemedewerkers hartelijk voor wil danken. Jullie hebben je nek uitgestoken, en met jullie hart gestemd! Ook al mocht het niet van Daniël 😉

Ook in de rest van het land overtuigt de PVDA. In Antwerpen worden we met 8% van de stemmen groter dan Open VLD en kunnen we straks met vier verkozenen weerwerk bieden aan het asociale afbraakbeleid van Bart De Wever. In Luik halen we 6,4%. Ook elders halen we riante scores: 22% in Zelzate, 16,3% in Hoboken, 14,1% in Seraing, 14% in Herstal. In totaal heeft de PVDA nu 52 verkozenen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, dat is drie keer zoveel als vandaag.

In Gent halen we onze gemeenteraadszetel jammer genoeg (nog) niet binnen. De populaire burgemeester Daniël Termont zet een monsterscore neer en behaalt een klinkende overwinning op de N-VA – en maar goed ook. Ik mag er niet aan denken dat Siegfried Bracke de plak zou komen zwaaien in onze rebelse stad. Veel progressieve, kritische kiezers hebben het zekere voor het onzekere genomen en toch maar op Termont gestemd, om de N-VA af te stoppen.

Feit blijft: de volgende zes jaar zal er in de gemeenteraad géén linkse oppositiestem te horen zijn. Groen bestuurt mee, en Daniël Termont heeft al vóór de verkiezingen laten verstaan dat hij – zelfs bij een absolute meerderheid – scheep wil gaan met Open VLD. In de oppositie zal vooral de rechtse klok van Siegfried Bracke te horen zijn.

Op het Stadhuis vroeg een journalist mij zondagavond of ik het niet spijtig vond dat we de volgende zes jaar niet voor een linkse oppositie zouden kunnen zorgen. Dat is een misverstand 😉 Wij zullen wel degelijk voor een kritische, sociale oppositiestem zorgen in Gent. Is het niet binnen, dan buiten de gemeenteraad!

We houden Termont gezond: we zijn vast van plan om het stadsbestuur kritisch in de gaten te houden, samen met de sociale organisaties en het middenveld. Wij zullen de vinger op de wonde leggen waar het nodig is. We zullen het stadsbestuur scherp houden en uitdagen met creatieve, constructieve voorstellen. Consequent links zit in de lift, en dat zal Gent merken!

Wij willen dat betaalbaar wonen de topprioriteit wordt in de volgende legislatuur, en niet de prestigeprojecten. Wij willen dat er een openbaar energiebedrijf van de Stad komt, dat zelf duurzame energie produceert en goedkoop aan de bevolking levert. Wij willen dat er een concreet stappenplan op tafel komt voor 7.000 bijkomende sociale woningen. Wij willen dat bij grote stadsontwikkelingsprojecten zoals de Oude Dokken de gewone Gentenaar op de eerste plaats komt, en niet de projectontwikkelaars. Wij willen meer nieuwe jobs bij de Stad, in plaats van minder. Wij willen nieuwe kindercrèches en scholen, meer openbaar vervoer. Als Gent een eiland is, laat het dan een eiland op mensenmaat zijn 😉

De vooruitgang van de PVDA is betekenisvol en hoopvol. We hebben de wind in de zeilen. Bart De Wever warmt zich op voor 2014, en de regering wil haar besparingskoers verder zetten. De PVDA heeft zich zondag gelanceerd als consequente linkse oppositiekracht. Wij zijn er klaar voor.

Nu de verkiezingen voorbij zijn, blijft de PVDA verder werken. Om een creatieve, kritische, sociale oppositie waar te maken, hebben wij ook u nodig. Maak ons sterker, help ons groeien.

Ik wil graag alle kiezers bedanken voor hun stem, alle leden voor hun engagement, en alle campagnemedewerkers voor hun enthousiaste inzet.

Tom De Meester, lijstrekker PVDA+