In Wuhan gaat het sneller dan in Gent

Vandaag lees ik op de nieuwssite van de VRT dat het koningspaar in Wuhan is (een Staatsbezoek, maar vooral toch een bezoek om zoveel mogelijk contracten binnen te halen). Het lijkt dus eerder een handelsmissie te zijn zoals den Filip als prins er al veel gedaan heeft. Dit terzijde. De titel van het bericht op De Redactie is: “In Wuhan moet het almaar groter en hoger”. En vooral ook sneller zou ik zo zeggen.

In 2007 was ik ook in Wuhan. We arriveerden met de trein in het Wuchang Railway Station, dat toen eerder op een gigantische bouwwerf leek. Er was een gigantische verbouwing aan de gang. Eind 2007 ging het compleet vernieuwde station terug open. Er is een wachtruimte in het gebouw voor maar liefst 8.000 reizigers. In 2008 had het station 80.000 reizigers per dag. Als je de snelheid van bouwen vergelijkt met bijvoorbeeld station Gent Sint Pieters, dan gaat het in Gent als een slak vooruit. Het zal nog tot minstens 2024 duren eer het af is. Zucht. Dat zal dan 15 jaar zijn.

Wuchang is daarbij vergeleken als een paddenstoel plots uit de grond geschoten. Als je in China een jaar later dezelfde plek bezoekt, dan herken je ze niet meer.