Wal Mart, Luxemburg, stakingen, Chinese trein

Wal Mart, de grootste Amerikaanse warenhuisketen doet het ook!

Wat? Belastingsontduiking via Luxemburg. Of moeten we schrijven belastingsoptimalisatie? Anyway, “In een stevig rapport toont organisatie Americans for Tax Fairness hoe Walmart belastingen ontwijkt via een nooit eerder blootgelegd netwerk van 78 dochterondernemingen en filialen in vijftien belastingparadijzen, waaronder de Kaaimaneilanden, Ierland, Nederland, Barbados, de Britse Maagdeneilanden, Panama en Luxemburg. Het Groot-Hertogdom speelt een cruciale rol in dat netwerk, met maar liefst 22 dochterondernemingen en vennootschappen. Vijf daarvan creëerde Walmart alleen al dit jaar, ook al heeft het geen enkele winkel in Luxemburg.”, schrijft De Morgen (17/06/2015). Waarom laten politici dit allemaal zomaar toe? Waarom kunnen die mastodont bedrijven niet eens een keer normaal belastingen betalen net zoals wij?

Ander opmerkelijk nieuws:

Aantal stakingsdagen op hoogste peil in 20 jaar

“Sinds 1993 lag het aantal stakingsdagen nooit zo hoog als in 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. In 2014 werden maar liefst 760.297 stakingsdagen geteld.” schrijft DM (17/06/2015).

Tiens hoe zou dat komen? Al gehoord van “Het Sociaal Verzet”? In 1993 was er het grote verzet tegen het Globaal Plan van de regering Dehaene.

“Op 24 oktober 1993 maakte de rooms-rode regering van toenmalig premier Dehaene (met voormalig Europees president Van Rompuy als minister van Begroting) de grote lijnen bekend van haar “Globaal Plan”.

De voorgestelde maatregelen maken gewag van de bevriezing van de collectieve overeenkomsten van ‘94-‘96, van een aantasting van de index (zie kader), van vermindering van patronale bijdragen, van een verhoging van de btw (van 19,5 naar 20,5 %), van meer flexibiliteit, van 75 miljard Belgische frank (1,9 miljard euro) aan besparingen op het budget van de sociale zekerheid (onder meer in de kinderbijslag).

Het plan beantwoordt aan de richtlijnen van de Europese Unie die in 1991 de “Maastrichtnorm” vastlegt: om de eenheidsmunt (de euro) voor te bereiden moet er op het overheidsbudget bespaard worden en moet de economie competitiever worden.” Bron: archief Solidair.

Nieuwe cargo train service tussen China en Europa van start

In de People’s Daily, het blad van de Chinese Communistische Partij, lezen we dat er een nieuwe treinverbinding tot stand komt tussen Harbin (Noord-China) en Hamburg (Duitsland). Het ritje van 9820 km gaat door Rusland en polen om zo Duitsland te bereiken 15 dagen later. De trein zal wekelijks rijden.

treinharbinhamburg